God Jul önskar Professor Stephan Rössner med nedanstående sammanställning av forskningsresultat
”Retraction” förekommer allt oftare i sammanställningar över obesitas-relaterad forskning. Oftast framkommer medveten manipulation i rena trollfabriker, vanligen från Indien och Kina. Nyligen publicerade en forskargrupp från UK på egen hand en hemställan om retraction av sitt eget arbete. Man undersökte huruvida oförklarlig viktnedgång kunde vara en markör för senare cancerdebut och fann stöd för tanken, som publicerades i BMJ. Senare upptäckte forskarna själva att databasen (omfattande 68.000 individer) genom omklassificering av diagnoser kommit att utesluta individer som borde ha ingått och därmed missades. Nya beräkningar gav vid handen att resultaten ej stod sig, och man publicerade en reviderad version. Det är dessvärre sällan, som en förståelig miss leder till en rättelse i bästa samförstånd.
”Blue zones” är områden med extremt långlivade individer. Namnet uppkom, när man validerade åldern på hundraåringar på Sardinien och satte en blå prick på kartan för varje bekräftat fynd. Fyra områden är nu definitivt etablerade: Sardinien (Italien), Okinawa (Japan), Ikaria (Grekland) och Nicoya (Costa Rica). Men- udda nog har begreppet patenterats, företaget Blue Zones LCC har skapats och forskarstrider uppstått om definitionerna. Tre zoner är omstridda: Martinique, Loma Linda i Utah och Singapore, där man är oense. Ett ”blue”-företag har sålt ”Blue Serum” innehållande kaffe från Costa Rica, oliver från Sardinien och kåda från Grekland! Och data har ifrågasatts. Manipulerade födelseattester har påträffats. Och prefekturen Okinawa toppar i övrigt listan på obesitas, ölkonsumtion och suicid hos japanska individer över 65 års ålder…
När i livet startar övergödning? Forskare från Brasilien har undersökt energiinnehållet i bröstmjölk från ammande kvinnor med normal vikt respektive kvinnor med obesitas och funnit att fettinnehållet i bröstmjölk hos kvinnor med obesitas är 11% högre. Att amning är bra är väl dokumenterat- men kan det vara så att barn till dessa mödrar redan från början i livet överexponeras till kalorier?
Den explosion av nyttjande av viktreducerande preparat, som vi har sett under de sista åren leder till oro. Den primära tanken- från behandling av typ 2 diabetes till obesitas- har kommit att vidgas, så att man i vissa sammanhang t o m övervägt dessa behandlingsformer för att bibehålla normalvikt och undgå att utveckla obesitas – om ju allmänt nu accepteras som en kronisk sjukdom, vilken liksom hypertoni, hyperlipidemi och diabetes kräver kontinuerlig behandling. Rapporter om ätstörningar och psykiska problem vid användning på icke vedertagna indikationer har publicerats. Det är uppenbart att det med de ovedersägliga dramatiska framgångarna med de nya läkemedlen också seglar upp nya problem, som behöver hanteras.
Långtidsdata från amerikanska studier visar att intaget där av protein är 1:3 i proportionerna plantbaserade vs. animala proteiner. Data antyder nu att något så enkelt som att ändra kvoten till 1:2 signifikant skulle kunna reducera kardiovaskulär dödlighet. Egentligen understryker fynden ju bara den allt mera vedertagna uppfattningen att man bör vara återhållsam med framför allt rött kött och ger en snyting till dem, som propagerat för rena köttdieter.
”Time-restricted-eating” (TRE) handlar om att på olika sätt begränsa födointaget. Den extrema formen är naturligtvis helsvält för olika långa tidsperioder, varianter på 5:2 metoden men även kortare intervall. Italienska forskare visar nu att en 16:8 variant (dvs bara födointag under 8 timmar av dygnet) leder till något förbättrad kroppssammansättning och viss viktnedgång. Om intagsfönstret över dygnet gjordes större sågs inga effekter. Om detta nu kan fungera under längre tid återstår att se- att helt vara utan mat under större delen av dygnet kanske inte är en hållbar långtidsstrategi. Nattsömnen tar kanske hand om delar av de 16 timmarna utan mat, men sedan?
Listan på komplikationer till obesitas blir bara längre och längre. I en undersökning av italienska studenter via ett enkätformulär finner man att gingival inflammation, mätt som ”blödning vid tandborstning” var klart vanligare hos överviktiga individer än hos andra. Obesitas ses ju som en pyrande låggradig inflammation i kroppen och att även tandköttet påverkas är klart tankeväckande.